MANIFEST PER UNA MUNTANYA PAGESA,
VIVA, ACTIVA I RECONEGUDA

BIOLORD COOP és una cooperativa rural sense finalitat de lucre que agrupa una vintena de pagesos i entitats de comarques del Pirineu Català. Reivindiquem una pagesia que es percebi com a valor fonamental de l’economia i la cultura local, que sigui sostenible, estable, generadora de llocs de treball i d’il·lusions. BIOLORD COOP neix com a resposta a la regressió que en les darreres dècades les economies de muntanya han patit per causes macroeconòmiques. Volem col·laborar a invertir aquesta tendència, construint des dels fonaments i utilitzant com a recurs fonamental el nostre bé més preuat: la terra, i tot allò que significa. Ho fem amb la convicció i decisió de fer-ho col·lectivament, amb veïns, entitats i sectors que dia a dia treballen, viuen i reivindiquen una vida digna a muntanya, una muntanya catalana pagesa, viva, activa i reconeguda.

La pagesia, el treball de la terra, no només és això, treball. És una forma de viure, un llegat dels esforços del passat, i una aposta pel futur immediat i el més remot. Durant mil·lennis, pagesos i pageses han treballat, construït i dibuixat el paisatge i la cultura de muntanya que avui observem i gaudim. Avui, però, difícilment alimenta llars i pobles. Queden molt pocs pagesos i pageses.

Perquè els pobles de muntanya no som jardins ni cap parc temàtic. Perquè els pobles de muntanya volem;

Viure-hi avui, demà i sempre
Alimentar i cuidar
Compartir i acollir
Imaginar i gaudir construint el demà de muntanya i de Catalunya

Per tot això DESITGEM, REIVINDIQUEM i TREBALLEM PER:

1. UNA MUNTANYA PAGESA

Una muntanya que defugi i rebutgi models especulatius de la terra, que recuperi el seu ús més digne: l’agricultura sostenible. Que superi i deconstrueixi les promeses

de prosperitat del monocultiu turístic com a única estratègia territorial possible.

2. UNA MUNTANYA DIVERSA, ECONÒMICA I SOCIALMENT

Una economia diversa, amb la pagesia, amb les seves múltiples expressions com a centralitat. Una pagesia que articuli i nodreixi economies locals fortes, sostenibles i resilients. Que intercooperi i estigui al servei del petit comerç, la restauració de qualitat i digna, el turisme cultural i pedagògic que no promogui el territori com a simple parc temàtic.

3. UNA MUNTANYA AMB UNA AGRICULTURA DIGNA, TANT PER AL CONSUMIDOR COM PER AL PRODUCTOR

Una agricultura no sotmesa a les grans forces del mercat, autònoma i lliure perquè està enxarxada i compromesa. Una agricultura que generi oportunitats i torni a alimentar famílies i pobles. Que ofereixi un producte agrari just, tant per al productor com per al consumidor. Un producte agrari ecològic, responsable socialment, que prioritzi els circuits curts de comercialització i la venda directa. Que vinculi el consum responsable amb l’acció local, amb l’aposta per una muntanya pagesa i reconeguda.

4. UNA MUNTANYA COOPERADORA I ENXARXADA

Una muntanya enxarxada, integral i integradora. Que l’acció territorial superi les «capelletes» del treball sectorial. Que reivindiqui una gestió de les polítiques públiques descentralitzades i justes, que permetin una acció territorial justa i equitativa, no marcada per criteris poblacionals. Que els diferents sectors econòmics i socials i administracions públiques cooperem, col·laborem, treballem junts per avançar des del reconeixement de la diversitat, la responsabilitat i el compromís.

5. UNA MUNTANYA OBERTA I RECONEGUDA

Que la muntanya continuï construint el paisatge català des del treball de la terra. Que sigui plena de pagesos, pageses, treball i futur. Que aculli visitants atrets i captivats per la cultura i els desitjos del territori i que la respectin. Que sapiguem ensenyar a llegir els paisatges bucòlics entre línies, a veure’l com un dels més grans llibres d’història i d’avançament del futur més immediat. Que la seva visita serveixi perquè ens tornin a reconèixer i, en tornar a les capitals, siguin ambaixadors del territori per reconstruir nous contractes entre les societats urbana i rural.

 

Logo JoDeMuntanya

Vall de Lord, 17 de setembre del 2017